fbpx

Što uzrokuje zubobolju

Tko nije doživio zubobolju, pravi je sretnik. Suosjećamo s onima koji su ju osjetili jer znamo koliko neugodna može biti. Intenzitet boli može varirati, od one tupe i dosadne boli do one probijajuće. Bol može biti konstantna ili se može osjetiti nakon podražaja (npr. toplinom, hladnoćom, slatkim pićem ili hranom, žvakanjem, pranjem zuba), a ponekad  i oboje. Bol može nastupiti bilo kad, bez najave i neovisno o Vašim planovima, ne pita je li dan ili noć, radni dan ili vikend. Zubobolja spada i među najčešće uzroke podizanja slušalice i upućivanja poziva Vašem omiljenom zubaru. Ukoliko se bol javi u gluho doba noći, vikendom ili na putovanju, mnogi traže pomoć u obliku tableta protiv bolova. Tablete su kratkotrajno rješenje Vašeg problema, ali ipak većini pomažu, što je u tom trenutku najbitnije. Evo nekih od najčešćih uzroka zubobolje: 

  • Zubni karijes
  • Pulpitis
  • Trauma
  • Izbijanje umnjaka

Zubni karijes 

Zubni karijes se ubraja među najučestalije bolesti u svijetu. Karijes napada zubnu caklinu, a ako se pravovremeno na njega ne reagira, počinje uništavati i unutrašnju stjenku zuba (dentin) i u tom trenutku nastupa bol. Bol se obično pojavljuje nakon podražaja hladnim/ toplim/ slatkim pićem ili hranom. Bol je ograničena na jedan zub i obično prestaje nakon prestanka podražaja.

Pulpitis

Pulpitis je upala pulpe (supstanca koja ispunjava šupljinu zuba, a laički termin za nju je “živac” zbog velikog broja živčanih vlakana u njoj), tipično uzrokovana uznapredovalim karijesom, lošim ispunom (plombom) ili traumom zuba. Bol može nastati spontano ili nakon podražaja. Kad jednom upaljena pulpa nekrotizira (odumre), bol prestaje (bol se ne javi sljedećih par sati, a može se ne javiti i tjednima pa čak i godinama). Da li je živac odumro ili ne, provjerava se dijagnostičkim procesima kao što su digitalni ortopan, rtg snimka ili CT snimka.  Ako se ne reagira, nekroza živca se može razviti u apsces ili granulom, gnojnu upalu korjena zuba. Zub je u tom trenutku izrazito bolan na perkusiju (lupkanje po zubu) i zagriz, a bol se često javlja sama od sebe.

Trauma

Trauma zuba može biti akutna (udarac u zube ili pad na zube) ili kronična (prerani kontakt jednog zuba u trenutku kada bi se svi zubi trebali ravnomjerno dodirivati) i ona može također oštetiti pulpu i uzrokovati bol. Posljedično, zub može i promjeniti boju te požutiti ili posiviti. I putem trauma može nastati ranije spominjani apsces. Oštećenje zuba se može očitovati ubrzo nakon traume (uz vidljive fizičke posljedice kao što je okrhnut zub, napukla caklina, pomičan zub) ili tek godinama nakon nje ukoliko na prvu izostanu očite vizualne  posljedice.

Izbijanje ili impakcije umnjaka (Perikoronitis)

Perikoronitis je upala i infekcija tkiva između zuba i nadležećeg sloja gingive. Do njega obično dolazi kod izbijanja umnjaka (skoro uvijek donjih). Odlikuje ga jaka bol u mekom tkivu, osobito kod žvakanja. 

Kako spriječiti zubobolju? 

Da bi izbjegli nastanak karijesa i zubobolju, prije svega treba svakodnevno provoditi pravilnu oralnu higijenu koja podrazumijeva pravilno četkanje zubi zubnom pastom, odgovarajućom četkicom za zube i korištenje konca za zube ili interdentalne četkice koje omogućuju uklanjanje nakupljenih čestica hrane između zubi. Druga najbitnija stavka je redovan posjet stomatologu koji na vrijeme može uočiti karijes i reagirati na njega. 

Ukoliko pak dođe do karijesa, njegovo pravovremeno uklanjanje je od ključne važnosti kako bi se spriječila ozbiljnija oštećenja zuba i sama bol koju osjećate prilikom razvoja karijesa. 

S druge strane, kod stomatologa ne morate uopće osjetiti bol jer uz primjenu lokalne anestezije, karijes se brzo i bezbolno sanira, a kariozni dio zuba se nadopunjuje kompozitnim ispunom odnosno poznatom plombom. 

Svakako preporučujemo da se javite u Mirakul dental centar za redovnu kontrolu. 

KONTAKTIRAJTE NAS