fbpx

Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknađivanjem ili zamjenom izgubljenih ili oštećenih
zubi. Pod protetikom ubrajamo zubne krunice, mostove te potpune ili djelomične proteze. Djelimo ih
na mobilne, fiksne i kombinirane nadomjestke. Protetika je dama stomatologije kojom se kreira i
ističe ljepota Vaših zubi.

ZUBNE KRUNICE

Zubne krunice spadaju u najčešće stomatološke nadomjeske. Zubna krunica je kapica oblikovana kao pravi zub koja je položena na prethodno obrađen zub u svrhu njegove zaštite.  Time se osigurava veličina, oblik i čvrstoća zuba uz estetsko uljepšavanje prilagođeno svakom pacijentu. Nakon obrade zuba, a pritom mislimo na brušenje zuba, ponekad i liječenje i/ili izradu nadogradnje, on može biti osjetljiv na vanjske podražaje te se stoga izrađuju privremene krunice koji štite zub dok konačna zubna krunica nije gotova.

Kada su potrebne?

\

Zaštita- da bi zaštitili oslabljen zub (veliki ispun, liječen zub, …) zbog velike mogućnosti loma takvog zuba koji na kraju može završiti ekstrakcijom

\

Estetika- da bi popravili oštećen zub, loš estetski oblik zuba i/ili gubitak prirodne boje zuba

\

Nadomjestak- kao zubni nadomjestak na prethodno ugrađenom implantatu

Vrste zubnih krunica

\

Metal keramičke krunice- kod metal keramičkih krunica baza je metal, a cijeli vanjski dio zuba prekriven je keramikom. Metal kao baza pospješuje izdržljivost zubne krunice.

\

Cirkon keramičke krunice- odlikuju se visokom čvrstoćom, vrhunskom estetikom i odličnim mehaničkim svojstvima.

\

Potpuno keramičke krunice- odlikuju se vrhunskom estetikom i minimalnim brušenjem zuba prilikom preparacije za takvu vrstu krunice.

ZUBNI MOSTOVI

Zubni most je fiksno protetski nadomjestak na zubima i/ili implantatima koji trajno zamjenjuje nedostatak jednog ili više zuba. Sa zubnim mostom pacijentu se vraća funkcijska ravnoteža i estetika. Spriječava se naginjanje susjednih zubi u ispražnjeni prostor prethodno ekstrahiranog (izvađenog) zuba i spriječava se izrastanje zuba iz suprotne čeljusti u taj isti ispražnjeni prostor čime se remeti funkcijska ravnoteža čeljusti. Trajno se cementira i prirodno se uklapa u žvačni sustav pacijenta. Izrađuje se od metal keramičkih ili cirkon keramičkih krunica

ZUBNE LJUSKICE

Keramičke ljuskice (Veeners)su minimalno invazivan protetski zahvat u svrhu ponajprije estetskog oblikovanja zuba. Radi se o tankim keramičkim navlakama koje se lijepe na prednju stranu zuba. Zbog visoke estetike koju donose, vrlo su popularne u svijetu i zaslužne su za tzv. Hollywood smile. Nisu svi zubi kandidat za ljuskice. Temeljnom analizom i planom terapije, odlučuje se koji pacijent je kandidat za izradu zubnih ljuskica. Velika prednost zubnih ljuskica je minimalno brušenje zuba odnosno brušenje samo prednje plohe zuba. Zubnom ljuskicom možemo mjenjati oblik i boju zuba.

ZUBNE PROTEZE

MOBILNA PROTEZA

Razlikujemo totalne i djelomične mobilne zubne proteze.

\

Totalne proteze se izrađuju od akrilata i to kod potpuno bezube čeljusti. Pokrivaju cijelu,  gornju ili donju čeljust i leže direktno na zubnom mesu.

\

Djelomične proteze se izrađuju od wironita i akrilata i to kod djelomično ozubljene čeljusti. Posebnim dodacima se povezuju sa preostalim zubima u čeljusti te zajedno tvore funkcionalnu cjelinu. Koriste se i kao privremeno rješenje u procesu protetske terapije.

POLUFIKSNA PROTEZA

\

Wironit proteza sa vezama je kombinirani rad mosta i proteze. Proteza se čvrsto i kvalitetno pomoću posebnih veza pričvršćuje za most. Koristi se kod slabo ozubljene čeljusti. Prijelaz mosta na protezu nije vidljiv već djeluje kao harmoničan zubni niz. Proteza se dnevno po potrebi skida i čisti, dok most ostaje fiksiran u ustima.

\

Wironit proteza na teleskopima također se koristi kod slabo ozubljene čeljusti. Princip rada je da svaki zub ima svoju posebnu teleskop krunicu (metalna ili zlatna) i na njih se sidri pokrovna proteza. Teleskop krunice su dakle nosači proteze i daju joj čvrstoću i stabilnost. Skida se radi čišćenja po potrebi.

 

Dental Centar Mirakul

Ul. Svetog Vinka Paulskog 32, 23000, Zadar, Croatia

Radno vrijeme:

pon - čet: 08:00-20:00
pet: 08:00-15:00
sub: po dogovoru

Kontaktirajte nas na 023 776 175 ili nam pošaljite upit

    Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

    korištenjem ovog kontakt obrasca pristajete na UVJETE KORIŠTENJA internet stranice te potvrđujete da ste upoznati i suglasni s odredbama o zaštiti podataka (politikom privatnosti). Također, označavanjem ovog odabranog okvira dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka iz obrasca u svrhu označenu u obrascu, a bez kojih nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš zahtjev

    Polja označena zvjezdicom * su obvezna polja i moraju biti ispunjena.

    KONTAKTIRAJTE NAS