fbpx

Parodontologija

Grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem potpornih struktura zuba (parodonta). Parodont čine gingiva, kost i parodontni ligament. Neadekvatna oralna higijena, pušenje, sistemske bolesti i genetski čimbenici dovode do razvoja parodontne bolesti. Parodontne bolesti dijelimo u dvije velike skupine: gingivitis i parodontitis.

Do gingivitisa dolazi nakupljanjem bakterija na zubima i stvaranjem naslaga kamenca. Posljedica je upala gingive, crvenilo i krvarenje iz gingive. Neprepoznati i neliječeni gingivitis prelazi u parodontitis i stvaranje parodontnog džepa uz ireverzibilni gubitak kosti zbog širenja bakterijske infekcije u dublja tkiva. Simptomi parodontitisa su krvarenje zubnog mesa, loš zadah, klimavost zubi, crvenilo i povlačenje zubnog mesa. Parodontitis je najraširenija oralna bolest i zahtjeva pravovremenu terapiju.

Ne može se izliječiti, ali može se kontrolirati i spriječiti daljnje širenje bolesti i propadanje zubi. Terapija se sastoji od mehaničkog uklanjanja upaljenog tkiva i ostataka subgingivnog kamenca sa zidova džepa posebnim parodontološkim instrumentima. Pacijentima se daje obavezna brošura za pojačano održavanje oralne higijene koje se treba striktno pridržavati.

U parodontnoj terapiji osim suradnje pacijenta i doktora najvažniji faktor je motiviranost i poslušnost pacijenta da bi se vidjeli rezultati terapije na obostrano zadovoljstvo.

 

Dental Centar Mirakul

Ul. Svetog Vinka Paulskog 32, 23000, Zadar, Croatia

Radno vrijeme:

pon - čet: 08:00-20:00
pet: 08:00-15:00
sub: po dogovoru

Kontaktirajte nas na 023 776 175 ili nam pošaljite upit

    Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

    korištenjem ovog kontakt obrasca pristajete na UVJETE KORIŠTENJA internet stranice te potvrđujete da ste upoznati i suglasni s odredbama o zaštiti podataka (politikom privatnosti). Također, označavanjem ovog odabranog okvira dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka iz obrasca u svrhu označenu u obrascu, a bez kojih nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš zahtjev

    Polja označena zvjezdicom * su obvezna polja i moraju biti ispunjena.

    KONTAKTIRAJTE NAS