fbpx

Implantologija

Implantati su revolucija u stomatologiji. Predstavljaju najbolji način zamjene prethodno izvađenog zuba ili više zubi. To su titanski nadomjesci koji se ugrađuju u kost i zapravo zamjenjuju korijen zuba. Implantati su najkvalitetnije rješenje u modernoj stomatologiji i za razliku od zubnih mostova, gdje uglavnom zdrave zube moramo brusiti, kod implantata susjedni zubi ostaju nedirnuti. Titan je biokompatibilan materijal i on srasta s okolnom kosti. Ugradnja implantata je bezbolan i siguran zahvat koji stomatolog izvodi koristeći lokalnu anesteziju. Po završetku zahvata, svakom pacijentu se osiguravaju potrebni  lijekovi uz detaljno pojašnjenje ispravnog načina održavanja oralne higijene nakon ugradnje implantata.

ALL ON 4- ALL ON 6

All on 4 i All on 6 predstavljaju izradu fiksnog protetskog rada na četiri ili šest implantata. Takva izrada protetskog rada izvodi se unutar tri dana. Izrađuje se privremeni protetski nadomjestak fiksiran vijcima koji se nakon srastanja implantata s kosti (četiri do šest mjeseci) zamjenjuje konačnim protetskim nadomjestkom. Bitan preduvjet kod ovog postupka je kvalitetan volumen kosti.

PROTEZA NA IMPLANTATIMA

Proteza na implantatima je vrsta protetskog rada koja se izrađuje uglavnom na četiri implantata ugrađena u donju ili gornju čeljust. Ovaj protetski rad se sastoji od metalne (titan, kobalt-krom) prečke koja je pričvršćena na četiri implantata i proteze koja se zakvači na postojeću metalnu prečku. Rad je polufiksan jer je proteza potpuno fiksna i stabilna u ustima, ali se tokom dana može skinuti radi kvalitetnog održavanja higijene. Proteza je jako ugodna za pacijenta jer se u gornjoj čeljusti izrađuje bez umjetnog nepca što nije slučaj kod izrade klasičnih totalnih proteza.

FIKSNI PROTETSKI RAD NA 6 do 8 IMPLANTATA

Ukoliko volumen kosti nije zadovoljavajuć za izradu All on 6 medijante proteze (proteza izrađena za 24-72 sata), izrađuje se fiksni protetski rad na šest ili osam implantata. Nakon ugradnje implantata čekamo između tri i osam mjeseci  za izradu konačnog fiksno-protetskog rada. Period čekanja ovisi o stanju kosti i poziciji sinusa: ponekad je kost preslaba pa je potrebna nadogradnja kosti (augmentacija) ili u slučaju manjka kosti potrebno je pribjeći zahvatu koji zovemo sinus lift odnosno podizanje sinusa. U periodu osteointegracije implantata (srastanje implantata s kosti) pacijentu se izrađuje klasična proteza kao privremeno riješenje.

SINUS LIFT

Kod ugradnje implantata najbitniji faktor je dobra i kvalitetna kost u koju će se implantat integrirati.  Manjak te kosti može biti najveći problem pri ugradnji implantata. Taj manjak je najučestaliji u stražnjoj zoni gornje čeljusti. Sinus lift predstavlja nadomještanje kosti podizanjem dna maksilarnog sinusa. U nekim slučajevima se implantat može ugraditi istovremeno s podizanjem sinusa i nadomještanjem kosti. Kod velike resorpcije odnosno velikog manjka kosti,  ipak se nakon podizanja sinusa i nadomještanja kosti mora pričekati šest do osam mjeseci da bi se kost oporavila, a potom u nju ugradili implantati.

AUGMENTACIJA

Kada govorimo o volumenu kosti, mislimo na određenu širinu i visinu kosti potrebnu za ugradnju implantata. Ukoliko je taj volumen manji od potrebnog, treba pristupiti rekonstrukciji koštanog grebena (nadomjestak kosti). Taj proces nazivamo augmentacijom kosti.  Isto kao i kod sinus lifta, koštani defekt može biti veći ili manji. Ukoliko je manji, implantat se može ugraditi istovremeno s rekonstrukcijom kosti. Ako je defekt veći, tada se prvo radi rekonstrukcija kosti, a nakon četiri do šest mjeseci slijedi ugradnja implantata.

 

Dental Centar Mirakul

Ul. Svetog Vinka Paulskog 32, 23000, Zadar, Croatia

Radno vrijeme:

pon - čet: 08:00-20:00
pet: 08:00-15:00
sub: po dogovoru

Kontaktirajte nas na 023 776 175 ili nam pošaljite upit

    Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

    korištenjem ovog kontakt obrasca pristajete na UVJETE KORIŠTENJA internet stranice te potvrđujete da ste upoznati i suglasni s odredbama o zaštiti podataka (politikom privatnosti). Također, označavanjem ovog odabranog okvira dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka iz obrasca u svrhu označenu u obrascu, a bez kojih nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš zahtjev

    Polja označena zvjezdicom * su obvezna polja i moraju biti ispunjena.

    KONTAKTIRAJTE NAS