fbpx

Zubni most kao rješenje nedostatka zuba

Nedostatak zuba nije samo estetski problem. Nedostatak zuba ne stvara samo nelagodu pri žvakanju. Nedostatak zuba nije nešto što je zanemarivo i o čemu treba misliti kasnije. Nedostatak zuba je potrebno riješiti što prije kako bi se izbjegle raznorazne neugodne posljedice poput povlačenja kosti, iskrivljenja ostalih zubi, krivog izrastanja zuba iz suprotne čeljusti u, za njega nepredviđen prostor, mjenja se zagriz te s vremenom dolazi do problema sa zglobom…

Najbolji nadomjestak prirodnom zubu je implantat, budući se ugrađuje u samu kost i time imitira korijen zuba, a površinski dio implantata je baza za buduću krunicu koja će imitirati prirodan zub. 

Zubni most je fiksni nadomjestak na zubima i/ili implantatima koji trajno zamjenjuje nedostatak jednog ili više zuba. Most je konstrukcija koja je sačinjena od više krunica: minimalno tri, a maksimalno šesnaest.  Budući se njime premošćuju zubi kojih nema, zovemo ga most. Može biti izrađen od metal keramičkih i cirkon keramičkih krunica. 

Zubni most je često rješenje pri popunjavanju praznina uzrokovanih nedostatkom zubi, zadovoljavaju funkcionalnosti prirodnih zuba, a ujedno su i dugoročno estetsko rješenje. Opisat ćemo neke slučajeve kada možemo koristiti zubni most kao rješenje za nedostatak zuba.  

  • Kada nedostaje jedan ili više zubi, a susjedni zubi su istrošeni i slabi, preporučamo most kao rješenje budući će istovremeno zaštiti prirodne zube i popuniti prazninu u kojoj zub nedostaje. 
  • Kada se iz određenih razloga ne može ugraditi implantat, najbolje rješenje je zubni most koji ima drugačije indikacije za njegovo postavljanje od implantata, a glavna je stabilnost susjednih zubi koji predstavljaju temelje za premošćivanje.   
  • U slučajevima kada je potrebna rekonstrukcija čeljusti, a postoji dovoljno prirodnih zubi koji imaju jake i zdrave korijene, nedostatak zuba se može nadoknaditi mostom. 
  • U implanto-protetskim radovima kada je potrebno prevazići  udaljenosti između dva ili više implantata. 

Ukoliko primjetite problem bolnih i osjetljivih zubi, probleme kod žvakanja, pričanja ili smijanja, ili biste voljeli riješiti problem nedostatka jednog ili više zubi, svakako bi se trebali konzultirati sa stomatologom oko izrade zubnih mostova koji su dugotrajno, kvalitetno, financijski prihvatljivo i estetsko rješenje prihvatljivo za sve dobne skupine.

KONTAKTIRAJTE NAS