fbpx

Zubne krunice vs. zubne ljuskice

Zubne krunice, kao i zubne ljuskice, su protetski nadomjesci. To znači da se njima nadomješta veći ili manji dio Vašeg prirodnog zuba. Koje su razlike između krunica i ljuskica te kakve sve vrste krunica postoje, pročitajte u nastavku. 

Što je to krunica?

Krunica ili navlaka je zubni nadomjestak koji se koristi kada je oštećenje prirodnog zuba toliko da se na njemu ne može napraviti plomba, kada je došlo do loma prirodnog zuba, u slučaju dotrajalog protetskog rada ili ako je pacijent nezadovoljan pozicijom, bojom, oblikom, veličinom ili zagrizom trenutnog zuba. Doprinose ukupnoj estetici osmjeha i lica.

Što je to ljuskica? 

Ljuskica je vrlo tanak zubni nadomjestak kojima možete postići prekrasan izgled i savršeni osmijeh, a koristi se samo na zdravim zubima. Lijepi se isključivo na prednju plohu zuba, a koristi se za promjenu oblika, boje ili veličine zuba (manji kozmetički nedostaci). Ljuskicu se ne preporuča stavljati na liječen zub ili zub ispunjen velikim plombama. 

Vrste krunica?

U stomatologiji najčešće koristimo metal keramičke, cirkon keramičke i potpuno keramičke krunice.

Metal keramičke krunice – kod metal keramičkih krunica baza je metal, a cijeli vanjski dio zuba prekriven je keramikom. Metal kao baza pospješuje izdržljivost zubne krunice.

Cirkon keramičke krunice – odlikuju se visokom čvrstoćom, vrhunskom estetikom i odličnim mehaničkim svojstvima. Baza je cirkon u boji zuba čime se postiže priordan izgled novog zuba. 

Potpuno keramičke krunice – odlikuju se vrhunskom estetikom i minimalnim brušenjem zuba prilikom preparacije za takvu vrstu krunice.

Koje su ključne razlike između krunice i ljuskice? 

POZICIJA

Zubna krunica može zamjeniti bilo koji zub u gornjoj ili donjoj čeljusti. Ljuskica se koristi za uljepšavanje prednjih zubi, a može se postaviti i do molara (‘šestice’).

NAČIN PRIPREME ZUBA

Kod pripreme zuba za krunicu brusi se čitava površina zuba kako bi krunica ili kapica što bolje sjele uz zubno meso, a kod ljuskica se brusi isključivo frontalna (prednja) ploha.

KOJE PROBLEME RJEŠAVAJU

Zubna krunica rješava funkcijske i estetske probleme, dok se ljuskicom rješava isključivo problem estetske prirode. 

TRAJNOST

Ukoliko su kvalitetno napravljene i pravilno postavljene, i krunice i ljuskice mogu trajati između 5-15 godina, pa i duže- zavisno o održavanju higijene usne šupljine i redovitim kontrolama. 

Kako se odlučiti? 

Jednostavno! U svakom se trenutku možete naručiti za jednu potpuno besplatnu kontrolu u Mirakul dental centru koji će Vam znati preporučiti koji je od ova dva tretmana onaj idealan za Vas. Ako ste nesretni svojim osmjehom ili imate problema sa bilo kojim zubom u ustima, svakako Vam preporučamo dolazak na konzultacije kako bi ponovo bili sretni i zadovoljni svojim zubima i osmjehom. 

KONTAKTIRAJTE NAS