fbpx

UPOMOĆ! PUKNUO MI JE ZUB!

Jedna od neugodnijih stvari koju možete doživjeti jest da Vam pukne zub. Naravno da je panika prvo što zavlada, ali pišemo Vam ovaj tekst kako bismo Vas pokušali umiriti ukoliko do takvog iskustva dođe.

Zašto bi zub uopće puknuo? 

Površinski sloj zuba zovemo caklina i ona je jedno od najtvrđih tkiva na ljudskom tijelu. Ipak, caklina može napuknuti ili puknuti, najčešće zbog određene traume poput pada na zube, udarca u predio usta ili zagriza u nešto jako tvrdo npr. bombon. Također, caklinu oslabljuje karijes i ona će se prije oštetiti ukoliko je zub kariotičan, čak i pri žvakanju manje tvrdih namirnica. Stoga su jako bitne redovite kontrole kod stomatologa kako bi se karijesi pravovremeno dijagnosticirali i otklonili. 

Napuknut zub

Minimalno puknuće zuba nazivamo napuknuće cakline. Radi se o sitnim pukotinama na površini zuba koja često nisu oku vidljive niti izazivaju bol. Može ih se eventualno detektirati po grebanju pod jezikom, ali ljudi najčešće ne traže pomoć u takvim slučajevima, iako bi bilo dobro svejedno potražiti mišljenje stomatologa kako bi se utvrdilo da je oštećenje zaista samo površinsko. 

Puknut zub 

Ovisno o vrsti i veličini puknuća zuba, terapija seže od jednostavnog prekrivanja bijelom plombom preko endodoncije (liječenje korijenskih kanala)  i keramičke krunice sve do ekstrakcije samog zuba i optimalnog rješenja za nedostatak zuba- zubnog implantata

 

Što je najbitnije? 

Napuknut ili slomljen zub potrebno je što prije pregledati od strane stomatologa i tretirati kako bi se primijenila adekvatna terapija, a zub pokušao spasiti. Ukoliko previše odgađate odlazak kod zubara, pukotina bi se mogla proširiti i time uzrokovati sve veće i kompliciranije zahvate. Dobra stvar u cijeloj priči je da čak i ako Vam se puknuće dogodi- mi u Dental centru Mirakul imamo rješenje, stoga ne oklijevajte nazvati nas na 023/ 776-175 i tražiti termin za svoj slučaj. 

KONTAKTIRAJTE NAS